Selecteer een pagina

Château Pellebouc en de Thienpont familie
De Belgische familie Thienpont? Die kunnen wijnmaken als geen ander! Het begon allemaal met de wijnhandel ‘Hof te Cattebeke Thienpont’ gesticht in 1842. Tegenwoordig wordt de wijnhandel geleid door Jacques Thienpont en zijn vrouw Fiona Morisson MW.

Toen stamvader Georges Thienpont uit Oudenaarde in 1921 een domein kocht in Saint Emilion, zal hij wellicht nooit gedacht hebben dat dit het begin zou zijn van een echte wijndynastie. Zowat alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Georges senior zijn “in de wijn” gerold. Zijn nakomelingen zijn inmiddels zó bordelais geworden dat ze in Frankrijk Les Tjènponts genoemd worden. Ze hebben op dit moment meer dan 10 Bordeaux domeinen in eigendom, en ze verzorgen ook nog het management van een handvol andere.
De uitersten? Jacques Thienpont produceert op zijn Château Le Pin in Pomerol (2,7 hectare) een wijn die afhankelijk van de jaargang verkocht wordt tussen 1.500 en 3.000 euro. Per fles. Boudewijn Thienpont, eigenaar van Château Pellebouc, is dan weer aan het werk in de buurt van Saint Emilion, in het zogenaamde Entre-deux-Mers. Zijn wijnen kan je aanschaffen voor een euro of tien.

Château Pellebouc
Maar ondanks die gigantische prijsverschillen tracht elke Thienpont het beste uit zijn wijnen te halen. “Dat geldt ook voor mijn wijnen van 10 euro”, zegt Boudewijn. “Er zit vakkennis achter onze producten. En er zitten ménsen achter, Thienponts. Net dat maakt het verschil met wijnen uit grote commerciële of industriële groepen. Trouwens, het is niet omdat een wijn uit Pomerol of Saint Emilion komt, dat hij automatisch beter smaakt, hé!”, voegt hij er fijntjes aan toe. De Wijnzolder koos voor de budgetvriendelijke witte en een rode wijn van Boudewijn Thienpont. De witte Château Pellebouc is gemaakt van 60% sauvignon blanc, 30% sauvignon gris en 10% sémillon. Het is een zeer verrukkelijke wijn die het goed doet bij eerder lichte gerechten als geroosterde vis, zeevruchten of geitenkaas. De rode Pellebouc wordt vooral getypeerd door zijn hoog percentage merlot. Het is een fruitige, soepele rode wijn die toch structuur krijgt door de scheut cabernet sauvignon die aan de blend toegevoegd werd.

Sinds 2006 is Château Pellebouc in het bezit van Baudouin en Pascale Thienpont. Hun belangrijkste doel was de beste wijngaardgronden te selecteren en het kasteel, zijn bijgebouwen en zijn park in hun oude luister te herstellen. Vandaag tellen de Vignobles Pellebouc 22 hectare wijngaard. Die is voornamelijk samengesteld uit merlot en cabernet sauvignon voor rode wijn, en uit sauvignon blanc, sauvignon gris en sémillon voor witte wijn.

Bij de overname van het eigendom besliste Baudouin Thienpont op aanraden van zijn neef Nicolas Thienpont uiteindelijk om de wijngaarden uiterst nauwkeurig te herstellen door sterk te snoeien in de oude wijnstokken. Hierbij kreeg hij de hulp van Ludovic Roussillon, een wijnbouwer met veel aanzien in de streek.

De streek
Entre-deux-Mers verwijst naar de streek tussen de Garonne en de Dordogne, twee rivieren die samenkomen net boven de stad Bordeaux. Het is een regio met een rijke geschiedenis, met tal van abdijen en bastides, kastelen en gehuchten. De prachtige ruïnes van de benedictijnenabdij in La Sauve-Majeure weerspiegelen deze rijke historie en zijn Unesco werelderfgoed. Het is een regio waar wijngaarden het landschap delen met wouden en weilanden. De ondergrond is rijk, zanderig en alluviaal, en daardoor meer geschikt voor lichte jonge witte en rode bordeauxwijnen.De appellatie Entre-deux-Mers geldt uitsluitend voor de droge witte wijnen die in deze streek gemaakt worden. De rode wijnen van Entre-deux-Mers worden verkocht onder het label Bordeaux of Bordeaux Supérieur.